среда, 7 сентября 2022 г.


 


-Доброго ранку ,мої любі вихованці ,рада вас вітати на нашому занятті. Його тема дуже важлива для кожної людини нашої великої й могутньої Держави !

Струмок серед гаю ,мов стрічечка

На квітці метелик . мов свічечка

Хвилюють .милують .квітують поля 

Добридень тобі - УКРАЇНО, моя

- Малята ми живево в чудовій країні , яка має назву ....(відповідь дитини )

-Україна .це наша Велика Держава ,яка вміщює в себе багато маленьких сіл ,багато невеличких городів та ще більше вміщує великих городів. Скажіть , будь ласка , в якому селі живемо ми? (відповідь ) Це є наша Батьківщина ! Тут живемо ми - маленьки українці , наші батьки , тут є наш садок та ліцей ,до якого ми вже наступного року підемо навчатись.Вчитель спитає вас : " Чи знаєте , малята , в якій країні ми живемо ? " Так , ми  знаємо - в УКРАЇНІ !

-Погляньте навколо себе ,і ви не охопите оченятами все наше село,для нас воно велике за розміром ,ми його дуже любимо та цінуємо,для нас воно -  маленька Батьківщина ! Тоді уявіть собі наскільки величезна наша країна ! Україна -найбільша країна Європи. В Україні є багато лісів ,річок маленьких та великих,найбільша з них - ріка Дніпро , вона широка і шлях її проходить через усю країну, вона третя в Європі за довжиною .Але великим скарбом нашої України є її родючі поля .Назвіть мені - що вирощується на наших полях ?

 

- Безкрайні  поля засіяні пшеницею ! Найбільший скарб -це ХЛІБ !

 . Український народ склав таке прислів 'я  : Де хліб і вода , там голоду нема ! 
(запам'ятайте це прислів'я )
- Малята , погляньте на малюнок ,що він вам нагадує ? Так ,нагадує нам-  Прапор України .Прапор є символом України. Що таке символ ?

Символ –це предмет який характеризує державу, відображає її побут, традиції, історичне минуле, прагнення народу.

Прапор –це державний символ держави. Він є ознакою сили та слави. Прапор існував з давніх часів. Спочатку прапор був трикутної форми, а потім змінив свою форму.

- Якої форми сучасний прапор?

- Якого він кольору?( синьо-жовтого)

- Чому саме ці кольори було вибрано для нашого прапора?

- Що означає жовтий колір?(колір сонця, колір хліба –зерна, яке дає життя всьому на землі.

- А з чим асоціюється блакитний колір?(це колір мирного неба, колір води, без якої не дозрів би хліб)

Символ нашої держави

Це тризуб жовто-яскравий

(ГЕРБ)

Герб –це тризуб, головний символ держави, відомий з прадавніх часів. Йому більше 1000 років. Його зображають на прапорах, монетах, печатках, документах.



Тризуб означає триєдність життя. Це батько, мати, дитина, які символізують: батько –силу; мати –мудрість; дитина –любов. Це головні цінності. Тризубом прикрашали за часів Київської Русі  прапори, його вишивали матері своїм дітям на вишиванках щоб сила тризуба берегла дитину від всякого зла.

- Наступний символ України пропоную не подивитися , а послухати: Коли звучить усі встаютьДо серця руку прикладають

І щиро подумки співають(гімн України, заспіваємо його разом ,долоньку прикладіть до серденька )



-Як треба слухати гімн?(стоячи, мовчки, з гордо піднятою головою, руку прикласти до серця).

- Малята ,дуже прошу вас ще і ще раз послухати про головні Символи України ,бо це відображення нашої країни у всьому світі ,якщо далеко  в Артиці зазвучить Гімн України - знайте , там герої наші , якщо на спортивних змаганнях підіймається прапор України ,знайте - переможці там наші. 

- Любі малята ,зараз наша Мила Україна страждає, як ми можемо захистити її , як ми можемо допомогти їй ?  Своїм прагненням до знань  ,дружелюбностію , милосердям !

- Поглянте ,хто до нас завітав - це наші маленьки українські друзі з іншого садочка .Звуть їх Оленка та Тарасик . Будьмо знайомі !



- Вони вдягнені в українськи національні костюми .роздивіться їх ,чи подобається вбрання вам ?Про національне вбрання ми поговоримо в наступний раз.
- Зараз послухайте , будь ласка ,  легенду про Символи України . 
- Слухайте уважно ,потім розповесте цю легенду татові :

Легенда про символи України

Колись давно жила жінка. І було у неї три сина. Росли сини чесними, сміливими, дуже любили свою матусю, готові були віддати за неї своє життя. Попідростали і вирішили піти в світ прославляти свою матір. Вирушив у дорогу найстарший син. Мати на згадку подарувала йому золоту корону з трьома промінцями. Пішов син між люди. І за трипроменеву корону, яка зігрівала людей, вела вперед, показувала шлях до кращого життя дали першому синові ім'я Тризуб.

Настала черга середнього сина. Йому мати в дорогу подарувала жовто-блакитний одяг. Своїми героїчними справами прославив матір. Одержав середній син ім'я Прапор.

А там, де був наймолодший син, завжди лунала дзвінкоголоса пісня. Адже мама своєму наймолодшому синові подарувала соловейків спів. І одержав син за свій джерельний голос і великий спів ім 'я Гімн.

І з того часу ідуть поруч три брати – Тризуб, Прапор і Гімн – прославляють неньку. І там, де вони проходять – лунає урочиста пісня. Герб, Прапор, Гімн – це три основні національні символи України. Золотий тризуб на блакитному фоні– символ влади. Герб – це частина корони, яку носив київський Князь. А чому саме тризуб вважають гербом? Мабуть, тому, що число три завжди вважалося числом казковим, чарівним. А ще у тризубі відображено триєдність життя – це Батько, Мати, Дитина, які символізують Силу, Мудрість, Любов.

 На землі великій є одна країна

Гарна неповторна, красна, як калина.

І живуть тут люди добрі, працьовиті,

І скажу до речі, ще й талановиті.

Землю засівають і пісні співають

На бандурі грають і вірші складають

Про ліси і гори, і про синє море,

Про людей і квіти, то скажіть же, діти

Що це за країна?- Наша славна Україна

-Малята , я пропаную вам відео -урок , де нас навчать зробити прапор України ,варіантів виготовлення - три ,зробіть , будь ласка прапор таким , який вам більше прийдеться до душі , свої роботи прапорів - ми виставемо на сторіночку групи " Сонечко "

- Бажаю Вам тихого затишного дня ,щоб усі справи , які Ви запланували на сьогодні були зроблені зі старанням і принесли Вам задоволення ! Бережить себе ! 



Комментариев нет:

Отправить комментарий