вторник, 18 апреля 2023 г.

 Розвиток мовлення .

Переказ оповідання .






- Доброго ранку , любі малята ! Погляньте у віконечко , який стан погоди сьогодні ? Так , сьогодні похмуро і часом йде дощ . 

- Малятка , весняний дощ ,він холодний ? Він тепліший за осінній , та холодніший , ніж літній дощ . 

- Малятка , що залишає після себе дощік ? Калюжі .

-В теплий весняний день вода в калюжі тепла , бо нагрівається вона від землі , яка вже прогріта сонячним теплом . З дитинства я пам'ятаю , як  весело і цікаво пройтися по калюжі .Шльопання по калюжах - це є перевірка себе на сміливість , бо не знаєш наскільки глубокою вона є , і чи рівне є в неї дно . Знаю , мами не завжди підтримують дитячу розвагу -  "вимірювання калюжі ", і з цим важко сперечатися , бо мами  знають , що корисне і некорисне для своєї дитини ! Та , якщо є дозвіл мами і ви  знаєте , що у дворі на шляху зустрінете " малесенький ставочок " - тож взуваємо гумові чоботи і з радістю йдемо на прогулянку. 

- Сьогодні хочу вам розповісти історію , яка трапилася з хлопчиком Сашком.

- Слухайте , будь ласка , уважно , бо я попрошу вас розповісти цю історію бабусі , а ввечорі , коли тато прийде з роботи - йому розповедіть .

Якось  Сашко  вийшов у двір погуляти. На подвір'ї було багато калюж. Сашкові дуже подобалося бродити калюжами у своїх нових черевиках. І тут хлопчик помітив, що на одній нозі він не має черевика.

Став Сашко  шукати черевика. Шукав, шукав, але не знайшов. Прийшов він додому і розповів усе бабусі та мамі. На подвір'я вирушила бабуся. Шукала, шукала черевика, але так і не знайшла. Слідом за бабусею надвір вийшла мама. Але вона не змогла знайти черевика.
Після обіду з-за хмар виглянуло яскраве сонечко, осушило калюжі і знайшло черевика. 


- Де гуляв хлопчик Сашко ?
- Чого було багато довкола будинку ?
- Чому  Сашко стоїть в одному черевику ? Який у нього настрій ? Засмучений,переляканий .
- Як зробив Сашко , коли помітив , що в нього немає черевика ? Чи знайшов він його самостійно ?
- Кому розповів Сашко про свою втрату ?
- Хто почав шукати черевика після Сашка ?
-А після бабусі ? Чи вдалося мамі відшукати черевик ?
- Що знайшло черевика ? Чому сонечко знайшло черевика , а решта ні ?
- Малятка , чи добрий вчинок вчинив Сашко під час прогулянки ? Чи зіпсував хлопчик настрій  близьким своїм вчинком ?
- Як ви гадаєте , чи зраділи мама і бабуся , коли сонечко знайшло черевика ?

- Зраділи всі : хлопчик , мама , бабуся ,дідусь , який спостерігав за пошуком черевика у віконце , кіт зрадів і , навіть , сорока , що сидить на гілци .Добре те , що добре закінчується !
- Малятка , під час прогулянки зверніть увагу , що ви можете побачити у калюжі . Вода відзеркалює все , що знаходиться поряд неї . Сьогодні ми з вами намалюємо " Відзеркалену весну у ставочку " 
- Я на малюнку не намалювала стан погоди , вас прошу доповнити малюнок хмаринками , сонечком і тим , що забажаєте , водичка , як у дзеркалі покаже нам нашу роботу . Бажаю вам натхнення , бажання творити своїми руками дива .
Завтра буду чекати зустрічі з вами у онлайн режимі о 9.00.
Посилання і перелик необхідного матеріалу надійшлю у групу " Сонечко"



Комментариев нет:

Отправить комментарий