воскресенье, 2 апреля 2023 г.

 Ознайомлення з природним довкіллям .



-Доброго ранку , мої любі малятка ! Зробили маленький перепочинок на сходинках до країни знань , та й знов вирушаємо в путь !

- Що цікавого відбувалося у вас минулого тижня ,як ви проводили свій вільний час?Сподіваюся , дуже добре !

 Місяць березень - перший з трьох весняних братів закінчив свій календарний хід , ми дякуємо йому і кажемо : " До зустрічі у наступному

 році ! " З радістю зустрічаємо другий місяць весни - КВІТЕНЬ .

- Малятка , промовте і запам'ятайте  : КВІТЕНЬ !

- Скажіть , будь ласка , як промовляється слово " КВІТЕНЬ " ?

-М'якенько , адже в слові є два м'яких приголосних звука.

- Зробіть , будь ласка , звуковий аналіз слова " квітень "

- Малятка , яке слово ми чуємо в  назві місяця : квітень ? Так , " Квіти "- з того ,що саме в цей період весни квітнуть перші квіти , тож народ і дав назву місяцю - квітень ! Тепле сонячне проміння зігріває землю ,поміж торішньої трави пробивається молоденька , яскраво- зелена травичка . Оживає природа післе холодів .

-Днями до нас у садочок приходив старенький Лісовичок . Нажаль , він нас не зустрів у садочку , та розповів мені сумну річ . Дорогою до нас він бачив галявину , що скаржилася на те , що їй важко дихати від сміття і диму .

- Малятка , дивлячись на цю картинку , які емоції вона  викликає у вас?

- Поміркуйте , будь ласка !

 Хочу зауважити , що  залишати після себе будь де сміття не можна , адже для сміття є спеціально відведені місця , вогонь - це взагалі , для природи - перший ворог , розпалювати його - категорично забороняється  ! Навіть залишок маленької жаринки без нагляду , може привести до біди , природа не може сама себе захистити , тож  будемо завжди обережні і кожну свою дію треба обмірковувати : чи не завдамо ми шкоду природі !

  Та головне , малятка , прошу вас в жодному разі не відвідувати , у небеспечний час для нашої країни , ліс і лісосмуги !

- Лісовичок , загадав нам загадку : якою доріжкою підемо ми ?

На першій доріжці ростуть квіти :

- На другій стежинці мурахи побудували мурашник :


- На третій доріжці горить багаття :


- Моє міркування таке : якщо піти першою доріжкою - можна потоптати квіти .

- Якщо піти другою доріжкою - можна  зруйнувати мурашник .

-Посередині третьої стежки горить багаття ,його слід загасити - і можна вирушати далі .

- А як міркуєте ви ? Скажіть , які емоції після наших міркувань у старенького Лісовичка ? Гадаю , що він радіє , що діти люблять природу і примножують її красу .

- Пропоную разом послухати оповідання Василя Сухомлинського " Смітник"


- Малятка , чи змінювався ваш настрій ,  під час слухання оповідання ?
-  Так , змінювався , на початку оповідання  я раділа коли почула . що дівчинка допомогає своїй мамі , та коли почула де саме залишає дівчинка сміття - я обурилась, адже це погана звичка ! І як же я зраділа , що дівчинка виправила свої помилки ! Ви згодні зі мною , малята ?

- Взимку , я пропонувала вам посадити у горшик насіннячко цикламена . Чи з'явився у вас росточок ? Я посадила на початку березня - насіннячко дало всходи і з'явився росточок , він ще дуже маленький , бо на підвіконні йому замало світла , та з настанням довшого світового дня росток ростиме швидше.

- Сьогодні ми познайомимося з іншим способом , як дати життя новій квіточці .

- Цікаво , чи розмножуються квіти листочками ? Так , є рослини , які розмножуються за допомогою метода живцювання- живцями . Живці - це невеличкі частини стебля з листочком . 


- Ця квітка має назву - фіалка , вона квітне на підвіконні , тож це яка рослина ? ( кімнатна ) . 

- Це поділена квітка на живці . З однієї квітки можно вирастити багато красивих квітів .


- Саме фіалку ми будемо розмножувати методом живцювання . Роботу проводити разом з батьками . Якщо у вас є фіалка , а у друга її не має , тож поділиться , будь ласка , з другом .

Завдання : 

-На цьому тижні на онлайн зустрічі ми будемо малювати , для малювання нам знадобиться біла фарба , бажано гуашева , тож прошу заздалегідь підготувати  ! Сьогодні затонуйте аркуш паперу А4 в блакитний колір і хай він зачекає за потребу.
Бажаю вам , щоб фіалки  квітли у вас пишно і запашно на підвіконні  і тішили вас своєю красою , а ще  тим , що виростили  їх  ви разом з мамою !

Комментариев нет:

Отправить комментарий