среда, 12 апреля 2023 г.

Великодні звичаї .

Розвиток мовлення .

Тема : Заучування вірша П. Воронька " Великдень "


- Доброго квітневого ранку , малята ! На дворі похолодало і задощило , та в душі хай буде у вас тепло і соняшно . Є така прикмета : коли заквітають абрикосові дерева - на дворі  стає холодніше , навіть, можуть бути заморозки. Так підмічали стан погоди наші прадіди  .

- Малята , багато свят приносить нам весняна пора . Навесні люди святкують найвеличніше свято - Великдень ! Символами Великодня є яйце , у якому зароджується нове життя , і паска - хліб , що дає нам сили !

- Ми з вами вже почали збирати пасхальний святковий кошик , поклали до нього дві писанки . Писанки у вас вийшли красиві , дякую вам за працю . А зараз ми подивимось , які писанки бувають у інших майстрів  .

-Ще здавна люди шанували писанку. Дотепер вважається , що писанка приносить в дім щастя. Крашанками та писанками обмінюються , дарують рідним та друзям . Тож треба приготувати не одну писанку та крашенку , щоб дорогих для вас людей ви могли привітати зі святом .

- Великдень завжди святкують у неділю. Український народ за тиждень починає готуватися до Святого дня. Кожен день цього тижня називається Великим . Сьогодні - Великий Четвер . Ще до сходу сонця треба викупатися, щоб хвороби не зачепляли вас , прибирали своє житло . У Велику П'ятницю працювати не бажано, адже це самий скорботний день для віруючих людей .

В Велику Суботу - печуть паски , кулічі - смачні , запашні ! Печуть багато , щоб пригостити  друзів ,  сусідів і тих, хто захищає нашу землю , наш спокій.

Вірш П. Воронька " Великдень "вивчити :

На столі – духмяна паска,
А круг неї – писанки.
Уділи нам, Боже, ласки
На всі дні, на всі віки!

Немала у нас родина,
Та молитва всіх єдина:
Хай розквітне Україна,
Як в погожі дні – весна.

- Пропоную вам вивчити вірш за допомогою мнемотаблиці :


 - Малятка , бажаю  вашим родинам добре підготуватися до свята ! Зустріти свято Великодня в колі рідних і близьких в доброму настрою ! Хай буде мир і злагода в вашіх душах , в ваших родинах , в нашій рідній Україні !

Завдання на завтрашній день я надала вам , тож чекаю вашіх фото .

Комментариев нет:

Отправить комментарий