воскресенье, 29 января 2023 г.

 Ознайомлення з природним довкіллям .

 Тема :Подорож до Арктиці .


- Доброго зимового ранку , любі малята !

- Швидко минули вихідні дні , нагадайте мені , будь ласка , як вони звуться ?

- Субота і неділя . Сьогодні понеділок - перший день тижня . Я бажаю вам легкого і насиченого новими подіями тижня ! Побажайте і ви в подумках один одному добрих побажань ! Дякую !

- Дзвоник веселим передзвоном кличе нас до заняття , тож ми починаємо !!!

- Почнемо з загадки , здогадайтеся, хто це :Ще не впав на землю сніг,

Він ховається в барліг.
І до теплої весни
Поринає він у сни.
(Ведмідь)


 


- Це бурий ведмідь , він лісовий мешканець . На радість , хочу сповістити вам , що бурий ведмідь є мешканцем Українських Карпат . 

-Нагадайте мені , що таке Карпати ? Так , це гори , вони знаходяться в західній частині України . Пригадайте , восени на занятті ми з вами подорожували Україною , тож бачили неймовірної краси гори Карпати ,які вкриті лісами. 

- Сьогодні наша подорож буде куди далі , ніж гори Карпати .  Ми прокладемо шлях до Арктиці , до Північного полюсу планети Земля . На глобусі - це верхня його частина ,відмічена на глобусі білим кольором  .

-Чому , поміркуйте ? Це крижана пустеля ,Північний Льодовитий океан в цьому місці покритий льодом .Кругом лежать сніги .Вони ніколи не тануть .


 Увага на екран : ( дивитися 2:42 хв.)



- Щоб потрапити до Арктиці нам необхідно сконструювати човник   . Для цього нам знадобиться аркуш паперу у клітинку , ручка ,   кмітливість і найголовніше - уважність .Я буду давати вам необхідні вказівки , ви , непоспішаючи , обміркуйте і рухайтеся в задонаму напрямку( Якщо у вашої дитини виникнуть труднощі при виконанні графічного диктанту , прошу вас сповестити мене , тоді   я проведу його з вашою дитиною в онлайн режимі ) .
- Почнемо роботу: з лівого краю аркуша відступить  2 клітинки і поставте крапку - це початок нашої роботи (див. зразок )



- Від крапки проведіть пряму лінію на 5 клітинок праворуч;
- На одну клітинку піднімиться вгору ;
-Вправо 1 клітинка ;
- Вгору 1 клітинка ; 
- Вправо 1 клітинка ;
- Вгору 1 клітинка. Повертаємося знову до крапки !
- Від крапки підіймаємося вгору на 1 клітинку ;
- Вліво 1 клітикна;
- Вгору 1 клітинка ;
- Вліво 1  клітинка ;
-Вгору 1 клітинка. Порахуйте : скільки між вертикальними паличками є клітинок ?У мене -9 , з 'єднайте їх зліва направо .
- Малята , ми побудували чарівний човник , саме на ньому доберемося до Північного полюсу ,до Арктиці . 
- Погляньте на картинку на початку заняття і назвіть тварин , які мешкають в Арктиці . ( білий ведмідь , північний олень , тюлень , моржі ...)
- Відгадайте про кого  загадка :

 Живу я там, де вічний лід,

Люблю я рибу на обід.

В кожусі білому завжди

Виходжу часто я з води,

Умію плавати й пірнати…

А як мене, малята, звати?

(Білий ведмідь)


- Так , це білий ведмідь ! 

- Малята , що є спільного між білим і бурим ведмідями , погляньте на фото і проаналізуйте .

- Як бурий ведмідь проводить зимовий період ? Так , ведмідь впадає в зимову сплячку .

- Порахуйте і запишить у зошит скільки у мами ведмедиці ведмежат ?

- Скільки ведмежат спить ? А скільки ведмежат не хочуть спати ? Яких більше ?

- Покажіть , де житло мами - мишки . Як називається домівка миши ?( нора )

- У кого більша за розміром хатинка :  норка мишки , чи барлога ведмедів ?

- На відміну від бурого  білий ведмідь в сплячку не впадає .Все життя білий ведмідь проводить в льодах і воді . Він дуже добре плаває і пирнає під воду , може пробути під водою доки секундна стрілочка  зробить три оберта  на годиннику .В їжу білий ведмідь вживає рибу . Дитинча у мами народжується маленьке , наче кошеня . Мама - ведмедиця виховує ведмежатко в сніговій барлозі , ховаючи дитинча від вітру і заметілі . Так продовжується півроку , потім ведмежатко виходить з мамою на полювання риби .Прошу вас переглянути мультфільм " Умка "

Бурий ведмідь , його відмінності від білого родича :

-Зазвичай бурий ведмідь  живиться кореневищами,   грибами. Навесні вживає молоду травичку, на луках і полонинах. Це єдиний з наших хижаків, який може обійтись без тваринної їжі. Восени, коли дозрівають яблука, ведмеді часто навідуються до найближчих фруктових садів.Влітку ведмеді часто дошкуляють пасічникам, навідуючись до вуликів з медом. Ласувати медом особливо полюб­ляють  молоді ведмежата.

-- Бурі ведмеді дуже кмітливі і обережні , коли вони чують загрозу від полювальників , то стають на задні лапи , так , так , як ми з вами пересуваємося ногами , і йдуть задом наперед - щоб заплутати сліди і не впійматися . Походіть по килимку , як ведмідь  клишоногий , а тепер спробуйте задом наперед . Молодці !!!
- Ще раз нагадайте ( з відео і фото на  початку заняття ) які тварини мешкають в Арктиці ? Поміркуйте , що дає їм змогу виживати в люті морози і в льодяній воді ?

- Сьогодні ми з вами спробували дослідити схожі ознаки між білим і бурим ведмедями і дізналися про їх відмінності .

- І бурий і білий ведмеді є частиною живої природи нашої планети Земля . Людина повинна берегти і піклуватися про життя тварин у природі  і не допускати утримання звірів в неволі , бо  утримувати білого ведмідя в зоопарку - це є не правильно, бо  літня спека додає йому страждань . Вчимося берегти природу разом !

- Час прогулянки ! Вдягайтеся тепліше і виходьте на прогулянку. Зверніть увагу на годівничу , чи є там насіннячко для птахів , або крихти хліба , якщо ні - наповнеть її їстівним і пташки веселим співом вам віддячать !

- Після прогулянки будемо разом з вами вчитися прикрашати свої рукавички , щоб було і тепло , і красиво :


- Бажаю вам тихого і спокійного дня , радісті в ньому !

Комментариев нет:

Отправить комментарий