воскресенье, 15 января 2023 г.

Ознайомлення з природним довкіллям .

Тема : Кімнатні рослини .



 - Доброго ранку , мої добрі друзі ! Рада знову вас вітати на нашому занятті ! Хочу кожному з вам побажати здоров'я і бажання пізнавати нове і цікаве в світі природи ! Ми починаємо !

-Малятка , відгадайте загадку : 

Їх на віконце, полку ставлять,

Від холоду і вітру бережуть.

Весну взимку вони нам дарують,

Тому що зеленіють і цвітуть.

- Так , це кімнатні рослини ! На дворі зима , сніг , мороз , а на підвіконні панує весна , завдяки наявності кімнатних рослин .

-Вони  бувають  різні : ті, які ніколи не квітніть , але мають красиве листя , ті , які мають пишне цвітіння , і ті , які мають маленькі квіточки , але кожна з них прикрашають наші домівки . Кімнатні рослини  нам дають затишок , красу , очищують і зволожують повітря у кімнаті .Подивіться на різноманіття кімнатного світу природи :



- Чому ми називаємо ці рослини - кімнатними ? Тому що ростуть і квітнуть рослини в кімнатах наших домівок  , або в інших приміщеннях : в садочку , поліклиниці , школі  і тд.

- Належать кімнатні рослини до живої природи . Доведіть мені , чи так це є :


- Чи дихає рослина , якщо так , то чим ?( через лисття , через коріння )

- Чи потрібна вода для кімнатних рослин ?

- Як п'є воду  і живіться кімнатна рослина ? ( корінням )

- А де зберігається живлення для кімнатної ростини ? (в горшику з землею - в грунті )

- Рослини кімнатні харчуються не так , як ми з вами , і зберігати своє харчування в холодильнику їм не потрібно . Живлення ростин містеться в землі , якщо ми витягнемо рослину з горшика з грунтом - рослина загине , бо припинеться живлення через коріння . 

- Малята , з'ясуйте і дайте відповідь , яка рослина серед інших є зайвою :


- Так , кульбаба - це польова квітка , вона не відноситься до кімнатних рослин . 

- Хочу познайомити вас з чудовою квіткою , вона має назву ЦИКЛаМЕН . Подивіться , яка вона красива своїм цвітінням і листям :

-Прошу купити насіння цикламена , саме з нього ми будемо вирощувати цикламен у себе на підвіконні . Квітує цикламен в кімнаті з жовтня по березень - цілих півроку !

- Яскраві красиві квіти з'являються не відразу. Спочатку майбутня квітка спить і набирається сил у насінні, закутане у  рослинні пелюшки, зовсім як маленька дитина. Насінина-колисочку заховують в живильну землю і поливають . В теплій вологій землі малюк-квітка починає прокидатися і рости, рости, рости... І ось коли вона вже трохи підростає і пелюшки стають малі - Малюк-квітка почає вилазити з них. Але це ще не квітка, це тільки росток з маленьким корінцем. Росток продовжує зростати,  збільшується в розмірах і на ньому з'являється перший листок. Поступово листя стає все більше і більше. І ось з'явилися перші бутони, в яких сплять самі квіти. Нарешті розпустилися бутони і відкрили нам свою неповторну красу. Ми милуємося цим процесом і захоплюємося ним. Народження квітки - це справжнє диво! Ви зі мною згодні? ( вибачте ! дивитися  справа наліво ; прошу акцентувати увагу дитини на виділених словах )

- Вирощування цикламена займе у нас не один місяць , та сподіваюся , що  ця праця  і спостереження за ростом принесе нам неймовірне задоволення !!!
-  Давайте навчимося , як  треба доглядати за кімнатними рослинами і що для цього потрібно робити . Ви вже дорослі діти для цієї справи , тож запам'ятовуйте та за потребою рослин , під наглядом дорослих ,здійснюйте догляд за кімнатними рослинами .

- Малята , погляньте , будь ласка , на різноманітність кольорів квітки цикламена ( на початку ), назвіть їх ?
-  Сьогодні прошу вас підготувати 1/2 аркуша паперу для малювання , його потрібно затонувати в ніжно - блакитний колір та дати йому висохнути . Він нам знадобиться завтра !
- Малятка , прошу вас поглянути скільки різних є кімнатних рослин ,  вони мають складні назви , тож тільки повторюйте їх , знати на пам'ять в вашому віці не має потреби .
- Буду чекати на ваші фото , на яких ви доглядаєте  за своїми улюбленими  квітами на підвіконні ! До побачення !

Комментариев нет:

Отправить комментарий