воскресенье, 5 ноября 2023 г.

 Ознайомлення з природним довкіллям .

Тема :


- Доброго ранку , мої любі малята !  Привітайтеся і ви ,в подумках ,зі своїма друзями, побажайте один одному доброго початку тижня . А я вам бажаю  , малята , щоб ви дізналися багато цікавого і корисного з нашого заняття - ми починаємо .

-Погляньте , що це за дерево ?

- Це горобина . Дерева горобини зростають в  лісах ,на вулицях міст і сел нашої країни  . Струнка , з красивим листям і червоними китицями ягід горобина привертає до себе увагу у будь яку пору року. Ягідки горобини ,мов червоні намистинки ,палають на гілочках дерева.

- Чи знаєте ви , малята , що горобину називають - "Пташина комора "? -Поміркуйте , які у вас будуть припущення на цей вислів . Тому що до горобини злітаються птахи для поживи , птахи живляться ягідами   горобини .

- Ягідкі горобини мають гіркий смак , і лише з настанням морозів , ягіди стають солодшими ,і своїм смаком приваблюють  птахів . Взимку горобина - їдальня для птахів .

-Та не всі птахи , які існують в природі нашого краю , ласують горобиною .  Як ви гадаєте , чому ? 

-Тому що ,деякі птахи відлітають від нас у теплі краї, з настанням осінніх холодів ,  і повертаються до нас лише навесні . Такі птахи називаються - ПЕРЕЛІТНІ .

-Птахи , які залишаються в наших лісах зимувати, називаються - ЗИМУЮЧІ птахи .

- Відкрийте зошит Осінь на стор . 26(1)- назвіть знайомих вам птахів . Які з них перелітні птахи , а які зимуючі птахи ми дізнаємося ,переглянувши відео:

- Малята , назвіть геометричні фігури , і  птахів , які сховалися за ними . Це зимуючі , чи перелітні птахи ?

- Погляньте на малюнок : яка пташка зліва ? А як зветься птаха справа ? У кого з птахів більше зернят ?
Д/гра :Зимуючи та перелітні птахи "


- Тітонька Сорока сиділа на віконці , і чула нашу з вами розмову про птахів .

У неї до вас виникли питання . Прошу вас , малятка , дайте їй правильні відповіді , а для цього треба: уважно прослухати питання , поміркувати і тоді дати відповідь повним реченням .

- Як ми називаємо сороку ? Сорока - білобока . Погляньте на малюнок і поміркуйте , чому сорока має таке прізвисько ?


- Чи всі птахи нашого краю залишаються зимувати в наших лісах ?( ні , не всі , тільки зимуючі птахи )

- Як ми називаємо  птахів , які відлітають у теплі краї ?( перелітні )

- Назвіть , які бувають  домівки у птахів ? (гнізда , дупла , шпаківня )

- Чому відлітають гуси у теплі краї ? Наші річки взимку замерзають - покриваються льодом , а дикі гуси - водоплаваючі птахи , тож взимку їм не має де жити і  чим харчуватися .

- Вчора , ввечері , коли вже на дворі було зовсім темно , я не бачила , а тільки чула звуки диких гусей в небі , які відлітали від нас . Сподіваюся і вам буде цікаво їх почути , тож ввечері разом з батьками , можно вийти на прогулянку у двір, може і вам доведеться почути гагатіння і шум крил відлітаючих птахів .

- А ми будемо з нетерпінням чекати , коли перелітні птахи знову повернуться до нас навесні .

Зошит Осінь стор .26 (1 і 2 вправи ) Для подальшого малювання затонуйте , будь ласка , аркуш паперу в сірий колір  : для цього змішати чорний колір з білим ,я в синій колір додала крапочку чорного кольору .


Бажаю вам вдалого тижня , хай все у вас виходить з легкістю і приносить вам задоволення .

Комментариев нет:

Отправить комментарий