воскресенье, 7 мая 2023 г.

Водойми.

 Ознайомлення з природним довкіллям :

Тема : Водойми і їх мешканці (повторення )

- Вітаю вас , любі малятка з початком нового тижня  ! Хай він буде тихим , теплим і ясним !

- Малятка ,  дізнайтеся відгадавши загадку, про що у нас піде бесіда :

Відома з віку рідина 

Усе її вживає :

Буває хмаркою вона , 

Сніжинкою буває,

Буває , як скло , бува крихка, бува тверда  , бува звичайна ....(ВОДА )

- Ви змайстрували маленьку копію планети Земля -  глобус , тож добре знаємо , що більша части його зафарбована в синьо- блакитний колір . Коли швидко обертати глобус , то він здається весь блакитного кольору .Чому ? Це значить ,що значну частину поверхню планети Земля вкрито водою . Це - водойми .

Водойми починаються з маленьких струмочків , що перетворюються на річки . Вода в річці ніколи не стоїть на місці , а весь час рухається . 

- Підберить одне , або два  слова - дії , які вказують , що робить вода в річці   : летить , йде , спить , біжить  , їде , тече .

- Так , вода в річці біжить , тече , це називається - течією .Якщо йти біля  річки  проти течії , обов'язкого дістанемося її початока - витоки   (истока ) .

Зачасту виток річки починається високо  в горах . Навесні частина льоду на  вершинах гір тане , перетворюючись на струмочки, які об'єднуються в одне ціле, і вже униз стікають бурхливою гірською річкою . 

- Іноді з - під землі б'є джерело . Від джерела біжить вузенький струмочок, з'єднується з іншими такими струмочками , тоді утворюється справжня річка . За нашим  селом  починає свою течію річка Студенок . Студенок з'єднується з річкою Уди і разом вони рухаються на південь - там води річок зіллються з водами моря . Давайте разом поспостерігаємо за водоймами нашого села:



- У місті Харків протікають  річки : Харків , Лопань , Уди . 

- Узагалі теріторією України протікають багато річок . Найбільша ріка України - це Дніпро .

- Розгляньмо природні водойми. Пригадайте особливі відмінності кожного з водоймища . Назвіть всі водойми і дайте характеристику кожному з них .
- Чим вони відрізняються один від одного .

- Всі ви , малята , знаєте ,що в нашему селі  є ставок - це запруднення води для потреби людей . Ставки призначаються щоб розводити  рибу , для орошення ланів , для відпочинку.


Розв'язання проблемної ситуації :

- Одного разу діти прийшли до ставка . Яка тут краса ! Але що тут лежить на березі - хтось залишив після себе купу сміття ! Треба прибратися - вирішили діти .Зібрали сміття з берега , тай ... кинули у воду ." Ой , якіж ми молодці , тепер берег буде чистим . "

- А як ви охарактеризуєте такий вчинок  ? 

- Як потрібно вчинити ? Поміркуйте , малята .

- Запам'ятаймо , малятка : Вода - це богатство природи - скарб , нею живиться вся жива природа , тож треба берегти її , не забруднювати , прочищати джерельця .

Завдання : зошит Весна стор.14 

Бажаю вам миру ,доброго початку тижня !





Комментариев нет:

Отправить комментарий