среда, 17 мая 2023 г.

Сорочка біла вишита нитками .

 Розвиток мовлення .


- Добросо сонячного ранку , любі друзі ! Вітаю вас з Міжнародним Днем вишиванки !

- Вишиванка -це вишита біла сорочка . І один з найдавніших та найпоширеніших видів народної творчості .Вишиванку називають оберігом  ,  адже з давніх давен важалося , що вишиті на сорочці символи захищають від зла . Вишиванка була невід'ємним елементом національного вбрання українців . У кожній хаті були вишиті сорочки для кожного з родини .
- Шили сорочки з полотна : вирощували льон ,пряли полотно , вимочували його у воді, били праником і сушили . Полотно виходило не завжди однаковим : одне грубе , інше - біліше і тонкіше . З грубішого полотна шили , а потім вишивали сорочки - для буденного вдягання , а з тоненького полотна - для святкового вбрання . 


- Яким орнаментом вишивають сорочки ? Рослинним : квіти , листя  ; геометричним . Вишивають гладдю , або хрестиком .

- Це вишивка - гладдю :

- А це хрестиком . Яка з них вам більше до вподоби ?


- Ще на сорочках вишивали мотиви з птахами :

- Як бачите на картинках - переважно використовувалися червоний і чорний кольори :червоний колір - радість , а чорний - смуток .

- В наш час поширили використання різних кольорів : жовтий , зелений , синій . На вашу думку : які кольори ниток  прикрашають вишиті сорочки зараз ? Блакитні , або сині та жовті .

- Малятка , як називається людина , яка вишиває сорочки ? Майстриня .

- Чи є в вашій родині майстрині ?

- Ми ще маленьки і вишити сорочку поки що не під силу нам . Восени ми з вами " вишивали " сорочку фарбами , а сьогодні - прикрасимо вишиванку  геометричним орнаментом , прямими і ламаними лініями ,а дівчатка уквітчайте свої вишиванки - квітами .



- Ми - українці , тож вдягніть сьогодні вишиванку, і завжди будьте добрі й щирі душею , лагідні серцем ,надійними друзями , люблячими синами і доньками . Миру і спокою нам і нашій Україні !!!

Комментариев нет:

Отправить комментарий