среда, 3 мая 2023 г.

Бесіда -діалог .

 Розвиток мовлення .


- Вітаю вас , любі малята ! Ви вже прокинулася ? Ранкову зарядку зробили ? Ні? Тоді зробіть зараз , я зачекаю .
- Тепер разом з мамою зробіть " зарядку для язичка " . Погляньте ,як хлопчик з дівчинкою змінюють положення язичка  : на нижню губу прикладають  язичок , потім на верхню . В такій грі важливо , щоб положення вашого язика і маминого не співпадало , у дитини язичок - на нижній губі , у мами - на верхній, потім навпаки. ( спочатку робіть вправу повільно , потім збільшити швидкість ; тривалість вправи приблизно 1 хв .)

- Хлопчик з дівчинкою спілкуються , між ними йде діалог, а ще можно сказати - бесіда  , розмова . Дівчинку звуть Марійка , а хлопчика - Юрко .

- Марійка мріє стати журналістом . Журналіст - це професія людини , яка освітлює новини , спілкується з цікавими людьми . На вашу думку , яким повинно бути мовлення журналіста , щоб його розуміли  ? 

- Погляньте на картинку , і назвіть професії людей , які тут зображені :

- Чи є серед них людина ,  професія якої - журналіст ? Ні . А який предмет  для журналіста є присутнім під час роботи ? Мікрофон . Для чого він , як ви гадаєте ? Щоб мова звучала голосно , питання і відповіді було чутно всім,хто слухає і кому цікава бесіда .


- Марійка не даремно робить вправи для язичка , адже ,щоб мовлення було чітким івивлялися правильно всі звуки дуже важливо робити артикуляційну гімнастику . Давайте разом зробимо гімнастику з тигренятком :


- Малятка , а вам цікаво побути журналістами ? 

- Яким правилам потрібен дотримуватися журналіст під час спілкування ?

- Бути ввічливим , не ображати , бути коректним .

-З чого починається зустріч журналіста зі співрозмовником ? (  людиною , з якою буде вести розмову спільно , разом ). 

-Зустріч завжди повинна починатися з привітання ! Малятка ,  які ви знаєте  привітання . ( Здрастуйте , доброго дня , радий вітати вас ...) Як ви вітаєтесь з друзями ?

- Які ввічливі слова , за потребою, потрібно використовувати під час бесіди ?

( слова - подяки , підтримки , побажання )

- Під час спілкування ,журналіст задає питання - питальні речення  , співрозмовникник - відповідає на них .

Гра - бесіда "Прес- конференція  "

-  Малятка , зараз роль  журналіста, буде виконувата мама , ви будете - співрозмовником . Тему співрозмови оберіть за бажанням . Уважно слухайте питання ,  відповіді будуйте повним реченням  .

- Сподіваюся , у вас вийшла добра співбесіда .

- Тепер ви - журналіст , я - співрозмовник  ! Візміть у руки" мікрофон" і надійшлить мені, будь ласка , питання , на які ви хочете від мене отримати відповідь . Я буду готуватися до нашого діалогу , і з радістю відповім на ваші питання .

Прошу вас зробити циліндр з прямокутника , розмір якого 10/5 , колір за  бажанням , затоновату аркуш паперу у ніжно - зелений колір .

Бажаю вам цікавих ідей , веселих ігор , тихого і доброго дня !

Комментариев нет:

Отправить комментарий