воскресенье, 27 ноября 2022 г.

Ознайомлення з довкіллям .

Тема : Праця на селі .



 - Доброго ранку , любі малята ! Сьогодні перший день тижня . Назвіть його . 

- Трудовий тиждень розпочинається - нас кличе на урок дзвоник !

- Сьогодні мова піде про працю людей на селі . 

- Як називається село , де ми живемо ?

- Наше село має назву Кам'яна Яруга .   Дуже- дуже давно , на місці заснування нашого села видобували будівельні каміння , саме з -за цього така назва Кам'яна , Яруга - так в давнину називали  глибокий і крутий яр .

- Наше село знаходиться поміж двох міст . Обласний центр місто Харків , велике і чудове місто . Чугуєв - стародавнє невеличке містечко . Ви не один раз були у тіх містах і вони вам добре знайомі .

- Чим на вашу думку відрізняється село від міста ? 

 Праця людей у містах і селах різниться  , але й має спільні професії : вчитель працює і в містах і селах , лікар теж всім потрібен і сільським мешканцям і міським , а в магазинах працюють - продавці .

- Ми поговориму про працю людей нашого краю. Коли ми в садочку виходили на прогулянку не раз милувалися полями , що ми бачили ?


- Як називають людей , які вирощують  врожай на полях ? 
- Хлібороби - люди , які працюють на землі , вирощюють пшеницю , соняшник , ячмінь і мають  професії :
 механізатори , трактористи , комбайнери , агрономи , водії .
-На вашу думку чи легка праця у полі ? Дуже важка  праця хлібороба , адже вони роблять під відкритим небом і коли вітер , і коли пекуче сонце . 
 У поміч людині приходить спеціальна сільскогосподарська техніка :

-   Дуже цінують хлібороби шматочок хліба , бо знають  достається він важкою працьою багатьох людей . 
-Назвіть мені , будь ласка , ваш улюблений  хлібо - булочний виріб . Калачі , хліб , тістечка , булочки з маком і корицею, сушка , батони ...
- Багато смакоти з'являється на столі з пшениці .  Як це відбувається ?
- Пшеницю , після того як її зібрали у полі ,  на машині везе водій до елеватору. Там зернятко просушують і очищують від сору . Після відпочинку на елеваторі пшениця потрапляє на млин , саме тут пшеничне зернятко перемелюють на  борошно :


- Борошно везуть у пекарню і там у печі випікається хліб .
- Багато роботи є у кожної сільської родини  , бо  у багатьох є свійськи тварини , за ними треба доглядати - годувати , прибирати , доїти , випасувати . Доповніть , якщо я не назвала всі дії  по господарству .
- Малята ,розмістить свійських тварин і птахів у хліву (за місцем їх розташування : півник угорі , коза - унизу з лівої сторони і тд )



-Подивіться на картинку - це пташинная родина Півника . Тато Півник - ВІН поважний , зранку будить нас своїм співом . Підкажіть , як співає півник , ще голосніше , бо де-хто не чує і досі спить у ліжку .
Мама Курка - ВОНА моя помічниця , бо щодня несе яєчко .
Дитятко Курча - ВОНО м'якеньке , жовтеньке мов сонечко .
- Малятка , скільки курчаток біля мами курки ? Яке за рахунком стоїть ліворуч від мами ? Яке за рахунком стоїть праворуч ?  Перше курча, воно стоїть ліворуч . Воно опустило голівку донизу і шукає черв'ячка .   
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ , шановні батьки : Перед кількісним рахуванням прошу визначити рід іменника предмета , який буде рахуватися , наприклад : Курча - воно моє  - рахуємо : одне , два , ... сонечко - воно моє , їжак - він мій : один , два ... , книга - вона моя : одна , дві , три...
Порахуйте курчаток :
- Треба рахувати так : одне , два , три , чотири , п'ять ,( бо курчатко воно моє )
- Порахуємо півників , але спочатку подумайте , як треба рахувати півників , адже півник він чоловічого роду, тож -один , два.
- Малятка виправте мою помилку у реченні :  
Курочка Ряба зніс яєчко . 
Півник проспівала Ку-ка- рі -ку.
ВПРАВА : визначте до поданих слів : Він - Вона 
Учень 
Дружба 
Пінгвін 
Ластівка 
Портфель 
Зима 
- Сподіваюся , у вас все вийшло добре .


- Робота по картині :
-Серед картинок по лівій і правій сторонах знайдіть ті , які роботи виконуються у сільській місцевісті  .Назвіть предмети ,  намальовані по центру , які нам у пригоді під час роботи у селі .
- Круглий рік є робота на селі , але кожної пори року вана різна : весною саджають город . влітку - збирають ягоди , роблять запаси на зиму ,  восени збирають вражай , а яка робота є у зимовий час , дізнаймося , коли відгадаємо загадку :
Тихо, тихо сніг іде,
Білий сніг, волохатий.
Ми розчистимо сніг і лід
У дворі …
Лопатою.
- Чула я , малятка , що ви допомагаєте своїм батькам у домашній роботі , тож коли випав сніг ви у дворі підмітали доріжки від снігу . А хто розчіщав дороги нашого села ? 
- Тракторист - є така професія , він керує трактором . Трактор - великій помічник на селі ,я пропаную вам намалювати разом зі мною трактор . 
Мені не вдалося домалювати малюнок , і я прошу вас самостійно доповнити його осінніми хмарами і срізь них промінчики сонця , зазначу - день похмурий .

- Бажаю вам затижного і теплого дня !






Комментариев нет:

Отправить комментарий