понедельник, 1 апреля 2024 г.

 Розвиток мовлення .

Тема : Аптека . Складання розповіді .


- Доброго квітневого ранку , любі малята !

- На календарі друге квітня  . Квітень - це другий місяць весни . У зошиті Весна  (стор.3 ) зображені малюнки з весняними пейзажами. Выдкрийте зошит . Пригадайте назви весняних місяців. 

- Помыркуйте ,яке слово сховалося в назві першого місяця весни - березень ? Береза . Здавна , на початку весни, в березні , люди збирали березовий сік , такий корисний , поживний і неймовірно смачний .

Раньою весною з берези добуває сік   дятел  . Березовий сік до смаку дятлові .

- Яке слово приховано в назві другого весняного місяця - квітня ? Квіти . Сонечко в цей місяць добре прогріває  вологу землю , і земля  рясно вкривається весняними квітами .

- Яке слово чуємо в назві третього весняного місяця - травень ? Трави .В травні зацвітають плодові дерева , буйно пишніє зелена трава .

Виконайте вправу 1 на стор. 3

- З настанням теплих сонячних днів все більше часу проводимо на прогулянці . Одяг для перебування на свіжому повітні вже стає полегшений .

- Назвіть речі , які одягаємо навесні та послідовність їх одягання .




- Хлопчик Незнайка зрадів сонячній погоді і пронехтував  одягти светрик і шапку на прогулянку , і нажаль , захворів .Він звернувся до лікаря . Лікар оглянув Незнайку і призначив ліки - виписав хлопчикові рецепт на придбання ліків  . 
 - Незнайка не знає де можна придбати ліки . Допоможемо йому , малята ?
- Де продаються ліки ?В аптеці .
- Чи є серед цих бідівель аптека ? Що можна придбати в ціх магазинах?



- Як ви дізналися , що саме продають в  магазинах ? На вітринах магазинів виставляється товар , який пропанується покупцям саме в ньому .
-Якже ми зможемо дізнатися в якій будівлі продають ліки ? 
-По надпису на будівлі , по  сигнальному хресту , який блимає зеленим вогником  .

- Що ми бачимо у приміщенні аптеці ? 
- На полицях , за скляною вітриною , виставлені ліки.Все навколо чисто і охайно . І це не дивно , адже в аптеці , так саме , як і в лікарні завжди повинна підтримуватися чистота , бо до аптеки приходять люди переважно хворі , а вологе прибирання запобігає розвитку мікробів .

- Люди , які прийшли до аптеки за ліками - називаються покупцями. 
-Продавця , що продає ліки в аптеці називають - аптекарь , або - фармацевт . Усі фармацевти носять спеціальний одяг - білий халат і захисну маску на обличчя .
- А чи можна купувати ліки без поради лікаря ?  Ні !Тільки лікар може , після обстеження хворого , призначити необхідні  ліки . 
-Ліки бувають різні . Неможливо вилікувати всі хвороби одними ліками .
-Ліки бувають від простуди , від головного і зубного болю , від ушибів, є вітаміни -це теж ліки , які допомогають попередити хвороби  .
- А від яких хвороб вам , малята , доводилося вживати ліки ?
-Всі ліки виготовляють на спеціальному заводі - фармацевтичній фабриці .

- Аптекарю необхідно дуже  багато знати ! Для того ,щоб надати інформацію покупцю про будь які пігулки : від якої вони хвороби ,які є побочні дії і протипаказання , як правильно їх вживати , скільки вони коштують .
-Незнайка з вашою допомогою звернувся до аптекаря і дякує вам .
- А ще порадимо Незнайкові звернутися в Зелену Аптеку .Що ж це за диво Аптека ? Про Зелену Аптеку  нам розповість Павучок :

- Добрі слова порадив нам Павучок : ми повинні любити , цінувати , поважати і берегти природу . Давайте будемо завжди виконувати правила поведінки на природі . Виконайте завдання в зошиті Весна на стор . 15.

- Малятка , чи чули ви слово - аптечка ?Що це таке ?
- Аптечка - це скринька з лікарськими засобами .Така скринька повинна бути в кожній родині . В ній зберегаються найнеобхідніші ліки . Аптечку  беруть з собою у подорож , на прогулянку до лісу , або на річку. 
-Вдома для аптечки відводиться окрема поличка в шафі , там де маленьки діти її не дістануть . Адже вживати ліки без потреби і без дозволу батьків  в жодному разі не можна .

- Сьогодні , малята , я пропоную вам пограти в рольову гру Аптека . 

Бабуся залюбки погодиться бути покупцем ліків , а ви - фармацевтами. Та спочатку розкажіть бабусі все , що ви дізналися про аптеку , про зелену аптеку і про аптечку . Дівчатка можуть пограти в гру Аптека  з лялькою . 

Під час прогулянки зверніть увагу на птахів , порахуйте , скільки пташок ви побачите на прогулянці . Горобчики літають зграйкою , чи поодинці ? Який настрій пташок , як ми можемо його визначити? По співу . В сонячний день птахи весело щебечуть .

Після прогулянки виготовимо паперового птаха .Для цього нам знадобиться кольоровий квадрат розміром 15/15, чорний фламастер  , уважність і бажання зробити поробку своїми руками . 


Завдання : зошит Весна стор .3 і 15.

Завтра чекаю вас , малята , о 10.00 на онлайн заняття , посилання і перелик необхідних речей надійшлю у вайбер групу " Сонечко ".

Бажаю вам тихого і доброго дня , радійте кожній миті !

Комментариев нет:

Отправить комментарий