среда, 15 марта 2023 г.

Розвиток мовлення .

 Розвиток мовлення .

Тема : Складання розповіді по картині .




- Доброго ранку , мої милі друзі !На дворі дощик , то хай у наших душах буде сонячно від спілкування . Посміхниться і пошлить повітрянний поцілунок у подумках один одному ! Ось вже й роз'яснилося і на небі , і на занятті . Ми починаємо :

-Вовк ведмедя розбудив:
— Вже весна, гуляти йди!
Виліз велетень з барлогу —
Вовк втікає в ліс від нього.


-Малятка , що ви прочитали щойно ? Віршик . Так, віршик - скоромовку , вивчить його , будь ласка , хай вам малюнки будуть у поміч, і промовляйте скоромовку з кожним разом бистріше .

- Розгляньмо картину :

-Яка пора року зображена на картині ? Чому ви так гадаєте ? Назвіть ознаки весни - що її відрізняє від інших пір року . Буду вам вдячна за вашу уважність і спостережливість , якщо ви назвите , якомога більше ознакових слів .
- На вашу думку : який місяць зображено на картині ?
- Чую , що дехто визначили ,що на картині - березень , інші діти кажуть : квітень . -На мою думку на картині - кінець березня - середена квітня .
-Чому ? Я поясню :
- у висоті літають ластівки , а вони повертаються до нас у середині квітня ;
- на деревах з бруньок з'являється молоде листячко .
- Я вчора вас просила поспостерігати за гілочками дерев : чи бачили ви листячко на них ? Ні , в середині березня бруньки тільки набухають .
- Малятка ,пропоную вам скласти цікаву розповідь по картині " Весна " , яку ми розглянули . Першою почну розповідати я , послухайте , будь ласка .
Прийшла весна ! Сонечко світить яскраво в небі . Від його теплих промінців тануть сніги . По дорозі побігли струмочки , на проталінах з'являються перші квіти - підсніжніки , проліски , крокуси. Небо чисте , блакитне . Радіють приходу весни птахи , які повернулися додому з теплих країв - шпаки , ластівки . Веселий пташиний спів чуємо ми. Радіють весні діти і дорослі , все більше часу проводять на дворі . Діти граються , розважаються , а дорослі займаються весняними справами .На обличчях людей радість . Природа дарує нам радість !
- Малятка , з задоволенням послухаю я ваші коротеньки , але змістовні розповіді !
- Перепочинемо : співаймо разом

- Малятка , роздивимося ці малюнки . Художник нам надіслав їх для складання розповіді , але щось у них не так .Складати розповідь по них ми не будемо , а виправимо помилки :
- Бажаю вам мати бажання створювати цікаві розповіді , добрих думок і веселого настрію !



Комментариев нет:

Отправить комментарий