среда, 1 мая 2024 г.

Побутові прилади .

Розвиток мовлення . Ознайомлення з соціумом .

Тема :  Побутові прилади .

- Доброго травневого ранку , любі малята !

- Сьогодні ми зазирнемо у минуле ,здійснемо невеличку та незвичайну подорож .  Я загадаю три загадки , та всі вони мають одну відгадку :

1)В прозорім будинку, де стіни скляні,

Заснув тихо вогник веселий, ясний.

 Та тільки-но нічка на землю ступає,

 Прокинеться вогник, засвітить, засяє.


2)Висить груша, а з'їсти не можна.

3)Зверху у кімнаті, у затишній хатці

 Сонечко маленьке спить собі тихенько.

 Вечір в хату завітає, сонне сонечко вмиває,

 І воно в цю саму мить Не лінується - горить.  

- Молодці !  Відповідь  одна й та ж - електрична лампочка . А як ви здогадалися ? Проаналізували підказки -лампочка схожа на грушу , сяє в хатинці в вечірній час, знаходиться угорі кімнати .

-Подорож наше буде у  минуле електричної лампочки . Закрийте , будь ласка , очі , а я скажу чарівні слова . За їх допомогою ми опинимося  поряд з предметами , які розкажуть нам про те , як люди освітлювали своє житло до того , як з'явилася електрична лампочка .Раз , два , три - у минуле ми прийшли !



- Малята , ви впізнали ці предмети ? Назвіть їх .

- Що є спільного між свічко, ліхтариком і гасовою лампою ? Вони запалюються і дають світло .

- Як ви важаєте , малята , електричне освітлення завжди було ? А як в давнину освітлювали  свої печери наші пращури , поміркуйте  ? Так , вони розпалювали в печері вогнище і від нього ставало світліше .


- А як ви думаєте ,  не страшно було людям ходити по вулиці вночі ?

- Що ж придумали люди ,щоб освітлювати собі шлях уночі ? Ліхтарики .

- Пройшли роки , і люди для освітлення оселі  придумали більш зручний спосіб - свічки . Свічки виготовляли і виготовляють з бджолиного воску . Від них є світло і горіння  воскової свічки не шкодить здоров'ю людини .

Ще пізніше люди навчилися виготовляти гасові ( керосинові ) лампи . Та гасова лампа небезпечна в використанні . Якщо її зачепити і перекинути - миттю виникала пожежа ,і до того ж при її горінні чутно було неприємний запах керасину і каптіння . Тож треба було шукати нові і нові засоби освітлення житла .

- Довгий шлях був пройденний людьми , багато знань треба було засвоїти , щоб засяяла електрична лампочка .

- Ось таке минуле було у електричної лампочки .

- А завдяки чому працює електрична лампочка і всі електричні прилади , які є у кожному домі ? Погляньте , які предмети  ми називаємо електричними приладами , або ще - побутововою технікою :



- Побудова техніка , як добрі чарівники допомогають нам , без них було раніше дуже важко . 

- Дротами , що протягнені  на вишках та  стовбах , біжить електричний струм і заходить у кожну домівку  . З іншого боку , щоб в наших оселях була електрика  ,дроти з'єднані з розетками , вимикачами і лічильниками .



-Погяньте ( картинка з побутовою технікою ) , від кожного приладу відходить шнур зі штепсельною  вилкою  .  Щоб побутова техніка запрацювала , треба штепсельну вилку вмикнути у розетку - електричним струмом живиться електротехніка .
Запам'ятайте , малята :
- вмикати в розетку електроприлади можуть тільки дорослі ;
-діти можуть користуватися електроприладами тільки під наглядом дорослої людини ;
- торкатися будь яких електроприладів мокрими руками неможна -це небезпечно ;
-якщо штепсельна вилка , шнур , або розетка в несправному  стані , то  навіть дорослим неможна ними користуватися  .
- В ваших оселях багато різних побутових приладів і ви з усіма ними вже знайомі , тож давайте пограймо в дидактичну гру " Що і чим я роблю ? :

Завдання : зошит Весна стор. 22- 23
Під час прогулянки поспостерігайте за деревами , що нового з'явилося на них ?  Плоди . Які вони за розміром ? Якого кольору ?Чи можно по маленькому плоду дізнатися -що саме це за фрукт , або ягода ? 
Після прогулянки прошу розучити пісню " Я до мами підійду " , пісня надзвичайно легка в виконанні , ніжна мелодійна , слова легко запам'ятовуються , в понеділок чекаю на виконання пісні дітьми в голосовому повідомленні , без відео .
Бажаю вам мирного дня , бережіть себі !

Комментариев нет:

Отправить комментарий