среда, 7 декабря 2022 г.

Розвиток мовлення .

Тема : Бесіда : Святий Миколай .

Аплікація . Тема : Чобітки для Святого Миколая .



- Доброго ранку , любі малята ! Прошу і вас привітатися з друзями повітрянним цілунком !

Швидше подивись в віконце -

Посміхається там сонце !

Знає сонечко , що час ,

На урок збиратись нам !

- Малята - привітання - це є чарівні слова , від яких радіє душа . 

- Згадаймо : які ще ми знаємо чарівні слова , або назвемо їх - слова -ввічливості .

- Дякую , бажаю гарного дня , пробачте , будьте здорові , на добраніч, смачного , будь ласка та ще багато чарівних слів є .А чи завжди ми їх вживаємо у своїй мові? Ввічливі слова завжди повинні буди у нас близенько на язичку , адже вийшли на прогулянку , зустрічаємо знайомих - тож " Доброго дня " , в автобус зайшла бабуся -" сідайте , будь ласка ",після обіду , або сніданку - " дякую тобі , мамо ", дідусь чинить велосипед - " чим я можу тобі допомогти " ... і так , кожної хвилини є привод вживати ввічливі чарівні слова .  Лісові звірі теж знають ввічливі слова , та нажаль , не всі , подивіться , будь ласка про ведмежа і інших звірів :


- Прийшла зима , багато свят буде у зимову пору , перше з них - Свято Миколая ! Кожен з вас , малята , чекая чарівну ніч з 18 грудня на 19 грудня , бо саме цієї ночі вам під подушку кладуть подарунок батьки від Святого Миколая.


 Чому саме від нього і хто такий Святий Миколай я сьогодні розповім вам . 

- Дуже - дуже давно в однім краю далеко від нас ,служив Богу та людям єпископ Миколай , люди любили його за добре і щире серце . Ще з маличку він завжди був уважний до людей , ніколи не проходив повз чужої біди , шанував своїх батьків , молився , щоб у світі був мир , справедливість , добробут . Та  , нажаль , батьки Миколая померли , коли він був ще дитиною .  Тож зростав Миколай зі своїм дядьком при храмі , де служив дядько .

Батьки Миколая залишили йому велике майно , але Миколай , бачивши , як важко живеться людям , хотів допомогати кожному потребуючему . Та не чекав він вдячності від людей , тож творив добрі діла потаємно .  У сусіднього дідуся не було чим  топити пічь , та  сил принести дров теж він не мав , і Миколайчик кожної ночі приносив на поріг дома старого дідуся в'язанку дров .

Ось ще одна історія таємної помочі Миколая людям :  чоловік сам виховував трьох доньок , ледь - ледь вони зводили кінці з кінцями , бо були бідні , і коли зовсім збідніли , Миколай таємно підкинув у віконце вузілець з грошима , так чоловік зміг оплатити навчання своїм дівчатам .

А ця історія трапилася на морі . Миколай  ,та ще багато , людей пливли на кораблі по морю . Та невдовзі почалася буря , вітер розкачував корабель , погрожуючи його потопити , люди злякалися і сталася  паніка , і тільки Миколай став на коліна  і в молитві благав Бога вгомонити вітер і морськи хвилі . Вітер раптом стих і на морі настав спокій . І саме відтоді люди дізналися про святість і поміч від Миколая .

- На нашій український землі , в часи княжіння , трапився така історія . Молода сім'яповерталася з гостин по річці Дніпро . Чоловік веслував , а дружина з немовлям сиділа  поряд та задрімала . І сталося лихо , дитинка випала з маминих обіймів у воду . Дніпро здавалося навіки поглотив дитиночку . В молитві до Святого Миколая звернулася невтішна мати " Святий Миколаю , врятуй моє дитятко "- благала матінко . А вранці у Соборі Святої Софії люди знайшли немовля , воно було мокре і на ручці тіна , а на обличчі посмішка . Дитинка була жива та здорова . На честь цієї події у Києво- Печерський лаврі є написана ікона .



- Погляньте , будь ласка , на картинку  та скажіть , хто прийшов до діток ?

- Чому Миколай в такому вбранні ? ( бо він єпископ , священник церкви )

-Коли це відбувається ?

- Як ви гадаєте , чи всі діти тієї ночі отримують дарунки ?

- Що ви хочете отримати у дарунок від Святого Миколая ? 

-Малятка , там де живе Святий Миколай тепло та затишно , а у нас на дворі зима - холодно і морозно . Та щоб не змерзли у Миколая ноги , тож давайте  зробимо  для нього чобітки , а навчить нас цьому -  маленька майстриня , повторюємо за дівчинкою і все у нас вийде добре :



- Бажаю вам радісної підготовки до свята , миру та добра вашім сім'ям !

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий