воскресенье, 11 декабря 2022 г.

Ознайомлення з природним довкіллям 

Тема : Підводний світ .


-Добридень ,мої малята

Які в вас гарні оченята

Карі , сині та сиренькі 

Ви для мене всі любенькі !

-Добрі  подумки пошлить  своїм друзям . На календарі понеділок - перший день тижня , тож ми починаємо заняття .

- Малята , закрийте очі, послухайте , що за звуки ви чуєте ? (1 хв .)


 -Так , це звук моря , хвилі плещуть . Я запрошую вас у подорож океаном.

- Скажіть , будь ласка , на чому можно плевти по морю , океану ? ( на катері , на кораблі , на шхуні )

- А ми поринемо у підводний світ , тож виберіть серед човнів , який може пливти під водою .


- Так , у підводний світ можно занурити на підводному човні  , та він дуже великий , а дітки ви ще малі , тож і підводний човен нам потрібен який ? ( малий ).


- Це - батискаф , глубоководний апарат , стіни його корпусу посиленої товшини , бо на дні океану дуже великий тиск води , тож міцність бати скафа потрібна для беспечної подорожі по морському простору .

- Маленьки діти сміливо зайняли місця біля ілюмінатора , тож нічого не пропливе повз наших оченят !

- Першого кого мибачимо - це  кашалот - найбільший із зубастих китів ,він побив усі рекорди з пірнання на глибину океану. Самий великий мешканець океану .


 -Далі я бачу морських мешканців , у яких п'ять променів " рук " , як у більшості їх родичів  - це морські зірки 

- Малята , які ще бувають зірки ? Де їх можно побачити ? В який час доби ?

- Пливемо далі , в ілюмінатор ми бачимо зграю дельфінів :


- Дельфіни дуже умні тварини .

- Так , я не помилилася ,дельфіни - це морські тварини , а не риби , хоча живуть у воді   . Коли народжує мама - дельфін дитинча  вона його годує півроку своїм молоком  . В перші хвилини народження мама підштовхує свого малюка на поверхню води , де той робить свій перший вдох повітря . 

- Дельфіни видають ультразвуки , за допомогою них , дельфіни спілкуються між собою і орієнтуються у просторі . До речі , у кожного дільфіна свій тембр голосу , як у людей різні голоси . Є в світі багато прикладів , коли дельфіни рятували людей , потропляючих у біду під час шторму , вони дуже чуттєві і на місті катастрофи кораблів . або загрози на воді для людини з'являються  вчасно .

- Прошу вас уважно подивитися мультфільм " Дівчинка і дельфін " і послухайте чудову музику , вона без слів передає нам атмосферу мультфільма :


- Хто врятував дівчинку ?
- Як дельфін потрапив у скрутне становище ? Хто причинив йому загрозу ?
- Хто врятував дельфіна ?
- Хто з вас бував у дельфінаріі ? Що вам сподобилося там ? 
-Для всіх нас є добра новина : наш дільфінарій повертається до Харкова з Одеси ,саме туди був євакуйований  дільфінарій з початку війни .
- Як ви гадаєте , люди які працюють у дельфінарії , чи люблять своїх питомців ?
- На мою думку , звісно , люблять , вони годують тварин ,лікують, підтримують комфортні умови , але дільфіни морські мешканці , тож краще їм мешкати у своєму середовищі .
- Розгляньте малюнок , малята , та складіть речення з рибами чи  морськими тваринами ( кит , дельфін ) про яких ми дізналися щойно .

- Покажіть на картинці морського їжа , морського коника , осьминога , черепаху , медузу , краба , акулу , дельфіна , кашалота.
- Малята , чи є у нас можливість вдома у себе мати маленький підводний світ ?
- Як називається хатинка для морських рибок ,в домашніх умовах ? ( акваріум )
- Розкажіть , які акваріумні рибки мешкають у вас , або ви бачили  у друзів ,або родичів ?  У мене живуть гуппі , неонові рибки , меченосці . Спостерігати за рибками є велике задоволення .Про те це велика відповідальність , бо за ними потрібен догляд : слідкувати за чистотою води , не перегодовувати, щоб температурний режим був достатнім .

- Прошу вас підготуватися до наступного заняття : затануйте , будь ласка аркуш папіру у блакитний колір , розмістить його у горизонтальному положенні і поділить навпіл , на нижню частину аркушу, поверх блакитного кольора, нанесить жовтий , при змішуванні двох кольорів у вас вийде зеленуватий колір . 
 У вівторок об 11.00  у нас відбудеться онлайн урок . Перечінь матеріалу , який нам знадобиться на заняття і посилання на онлайн урок буде розміщенно у групі " Сонечко ".
Бажаю вам доброго настрію у будь - яку погоду .








Комментариев нет:

Отправить комментарий